Hovedmenu

Hugo Junkers

Hugo Junkers skrev luftfartshistorie med sine flyvemaskiner, først og fremmest J 1, F 13 og JU 52. Hans opfindelser og resultater banede vejen for den civile luftfart. De er stadig i brug i dag, i hver eneste Airbus og Boeing, der flyver højt over vores hoveder. Tiderne bringer selvfølgelig innovationer med sig, og begyndelsen af det 20. århundrede var særlig rig på dem. Men det var Hugo Junkers, der med sin utrættelige forskningsiver og vilje til at kæmpe mod modstanden i sine kollegers hoveder konsekvent realiserede denne udvikling og, i modsætning til datidens opfattelse, fik metal til at flyve. I 1910 tog han patent på ideen om at anbringe et flys stivere, fremdrift og om muligt last og passagerer i en hul krop, hvis form var medvirkende til at give flyet opdrift. Den såkaldte tykke vinge tages for givet i dag og bruges over hele verden.

Hugo Junkers designede ikke selv nogen af sine flyvemaskiner. Han vidste, hvordan man anerkender og fremmer talent og arbejder mod et fælles mål. Derfor er navnet på en designer, som Hugo Junkers var i stand til at bestille og udfordre til at realisere sin vision, altid tæt forbundet med alle Junkers-fly. På grund af denne holdning anerkendte han også tidligt potentialet i Bauhaus, som ikke længere så forskning, kunst og håndværk som adskilt fra hinanden, og blev en af dets mest kendte mæcener på det tidspunkt.

Som et resultat af hans forskning, hvortil han konstruerede en vindtunnel og byggede den på taget af sin første undervisningsfacilitet, RWTH Aachen, blev der skabt flyvemaskiner, som også var visuelt banebrydende. I dag kan de virke klodsede, men hvis man sammenligner dem med fortidens "flyvende kasser", bliver revolutionen tydelig.

Junkers A50 - strømlinet ren form

Junkers A50 Junior er et fremragende eksempel på den strømlinede form på et Junkers-fly. Den var udelukkende designet som et sportsfly, og her var det særligt vigtigt at reducere vægten. Det førte til det reducerede, smalle skrog, som stadig ser ekstremt æstetisk ud i dag.


Den perfekte, smukke form på flyene og det faktum, at over hundrede år gammel teknologi stadig er gyldig i dag, fortsætter med at inspirere gang på gang. To Hugo Junkers-modeller, bygget af Junkers Flugzeugwerke, er i øjeblikket tilbage i luften, praktisk talt tro mod originalen. Motorerne har udviklet sig og er blevet tilpasset i overensstemmelse hermed, og digitaliseringen er naturligvis blevet indarbejdet i instrumenteringen. Men den grundlæggende form har næsten ikke skullet ændres, og piloterne kan nu flyve sikkert og effektivt i et legendarisk fly, der kan kalde sig en tidløs klassiker.


Junkers tænker heller ikke kun på i går, når det drejer sig om ure. Selvfølgelig går udviklingen af et bærbart ur tilbage til det 15. århundrede. Deres form har heller ikke ændret sig væsentligt. Ure spiller en vigtig rolle i luftfarten af forskellige årsager. Ligesom nautiske instrumenter har de altid været en integreret del af styre- og navigationsinstrumenterne. Med vores analoge ure ønsker vi at give mennesker i dag et tilbehør til hverdagen, som minder dem om menneskehedens bedrifter, afspejler deres egen stil og også gør den praktiske brug til en konstant kilde til glæde. Opfindelses- og luftfartsånden er dybt forankret i vores DNA. Junkers ure arbejder i øjeblikket på en helt særlig materialeinnovation i samarbejde med flyfabrikkerne. Hvem siger, at en innovation ikke kan overføres fra en disciplin til en anden, fra fortiden til nutiden?

Junkers A 50 specialudgave

Junkers A 50 special edition har en applikeret flyvemaskine på den bølgede metalskive, som minder dig om følelsen af at flyve over bjerge og dale i et åbent sportsfly, hver gang du kigger på uret. Da det er udstyret med et GMT-urværk, kan der indstilles en individuel anden tidszone.


Find ud af mere